Gestuurd boren

Met gestuurde boringen, ook wel horizontale boringen genoemd, kan men een leiding plaatsen onder een obstakel, zoals spoorwegovergangen, kanalen, rivieren, spoorwegen, snelwegen, gebouwen en parkings, en dat alles zonder impact op de omgeving.

Bovendien kunnen gestuurde boringen snel en zonder schade worden uitgevoerd

Forage dirigé en Belgique

Het principe van gesturrd boren

Het principe van gestuurd boren vertrekt van de mogelijkheid om de boorkop met grote precisie onder de grond te sturen. Op die manier moet er geen open gleuf worden gemaakt om de kabels en leidingen te plaatsen.

Door de boring een krom tracé te laten volgen, is het mogelijk om de leiding onder bepaalde obstakels door te laten lopen, ook wanneer de boring aan de oppervlakte start. Hierdoor zijn grote graafwerken overbodig.

De voorbereiding van de werf vóór de horizontale boring

Deze techniek vergt een goede kennis van de bestaande ondergrondse installaties. Daarom voeren we voor al onze projecten een werfbezoek uit, plus een grondige studie.

De voordelen van gestuurd boren

Horizontale boringen bieden een aantal duidelijke voordelen:

  • Geen verkeershinder, dus geen afgesloten wegen, omleidingen of files door alternerend verkeer of verdichtingsproblemen, …
  • Een goedkope oplossing: geen dure herstellingswerken door wegdek dat beschadiging oploopt door werkzaamheden met klassieke technieken.
  • Een snelle en efficiënte techniek: de leiding kan onmiddellijk na de boring geplaatst worden.

De drie grote stappen van gestuurd boren

1. Detectie door de gestuurde boorkop

Via uitgraving wordt een reeks boorstangen in de grond geduwd via de combinatie van stuwkracht en rotatie van een boorkop met bovenaan een graaftool die is aangepast aan het terrein.

Tijdens de boorwerken worden er staven toegevoegd. Deze boorkop is trouwens uitgerust met sproeiers voor het inspuiten van boorspoeling. Deze modder bestaat uit water en een kleisoort, zogenaamd bentoniet, en kent verschillende functies: de tool smeren en afkoelen, de tunnel consolideren en de afvoer van boorgruis bevorderen.

Dit bentoniet wordt in de uitgraving gepompt en vervolgens gerecycleerd en geregenereerd zodat het opnieuw gebruikt kan worden in het circuit. De kop is uitgerust met een sonde die de digitrack doorgeeft (frequentiezender). Deze geeft constant de diepte, hellingsgraad, uurpositie en temperatuur door aan het bovengrondse toestel, en dat op de centimeter nauwkeurig op een diepte van 15 meter, zodat de operator de boring kan sturen. Aangezien het voorste deel van de kop niet symmetrisch is, kan het traject worden aangepast door stuwkracht uit te voeren zonder de reeks boorstangen te roteren. Zodra de gewenste koers is bereikt, kan de rotatie opnieuw beginnen om de boring opnieuw in rechte lijn te laten lopen.

Dankzij de verschillende dieptemetingen die tijdens de boring worden gedaan, garanderen we een nauwkeurige boorcurve aan onze klanten.

2. De ruiming

Na de detectie door de gestuurde boorkop gaan we over tot de ruiming en de plaatsing van de schede waar het netwerk in komt te zitten.

De kop wordt nu verwijderd en de verschillende ruimers worden geplaatst om het gat te vergroten tot het de definitieve diameter heeft. Zodra dat het geval is, worden achter de ruimer een of meerdere trekklokken bevestigd waarmee de verbuizing(en) kunnen worden getrokken. De ruimers zijn ook uitgerust met injectiespuitkoppen voor boorspoeling. De modder zal er opnieuw voor zorgen dat men de tunnel kan smeren, laten afkoelen en consolideren en dat het boorgruis naar de oppervlakte kan worden afgevoerd.

3. De tractie van de buis of schede in het geruimde gat

De schedes worden op voorhand bovengronds vervaardigd via de techniek van thermisch lassen (zogenaamd stomplassen of spiegellassen).

Vervolgens is er de trekfase, waarbij de schede in het net geruimde gat geplaatst
wordt. Het trekken van de HDPE-schede maakt de baan vrij voor de buis.

Het traject dat aan de uitgang wordt voorbereid, wordt vervolgens met een
draaikoppeling en een ruimer bevestigd aan de reeks boorstangen, die in het
geruimde gat zijn blijven zitten. De ruimerkop wordt geroteerd en wordt in de
richting van de boormachine aan de ingang getrokken terwijl hij tijdens het
ruimen de tunnel reinigt.

De schedes volgen zo de ruimer aan de binnenkant van het boorgat tot aan de
ingang voor de boorinstallatie. Voor het trekken gebruikt men meestal een ruimer
met een kleinere diameter dan voor de voorgaande ruiming.

    Stuur ons uw verzoek

    Uw vraag:

    Uw boodschap

    Ik heb de algemene voorwaarden van GEFOR gelezen en ga hiermee akkoord